Żurawina, popularna w medycynie naturalnej

Żurawina, chociaż sezon na jej owoce jest bardzo krótki jest często stosowana jako środek leczniczy, oraz wykorzystywana jest jako środek, który przedłuża trwałość innych produktów spożywczych, między innymi mięsa. Do tej pory najpopularniejsze w medycynie były owoce żurawiny, natomiast dopiero niedawno również liście tej rośliny znalazły zastosowanie pro zdrowotne. Zawierają one arbutynę, która jest substancją szczególnie skuteczną podczas dokuczliwych dolegliwości pęcherza. Najczęściej spotykane na naszym rynku są suszone żurawiny, jednak dżemy, soki czy też farmaceutyczne preparaty zawierające skondensowane wyciągi z żurawiny, również są do nabycia w sklepach spożywczych i aptekach. Liście żurawiny zawierają arbutynę, która w organizmie zmienia się w hydrochinon, on natomiast ma silne działanie antyseptyczne. Natomiast największą medyczną zaletą owoców żurawiny jest jej bogactwo w pektynę, flawonoidy oraz w witaminę C. Dlatego też żurawina od setek lat jest używana w medycynie naturalnej jako środek leczniczy na zakażenia układu moczowego, który nie tylko leczy, ale i zapobiega częstym nawrotom przykrych dolegliwości. Żurawina przede wszystkim zakwasza mocz, a jej działanie antybakteryjne szybko pozbywa się z układu moczowego niebezpiecznych bakterii, natomiast część z zawartości żurawiny zapobiega przyleganiu bakterii do ścian układu moczowego. Owoce żurawiny również działają pozytywnie na sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego ze względu na swoje działanie pro biotyczne, przy czym również wzmacniają odporność organizmu.

Both comments and pings are currently closed.