Magnez w ciąży

Magnez i wapń działają w kombinacji. Magnez rozluźnia mięśnie, podczas gdy wapno stymuluje mięśnie do działania. Magnez w ciąży można stosować, jednak trzeba być bardzo ostrożnym. Badania wskazują, że właściwa ilość magnezu w czasie ciąży może zapobiec przedwczesnemu porodowi. Można stosować magnez tylko w określonej ilości. Magnez znajdziemy m.in. w nasionach, produktach pełnoziarnistych, niektórych rybach, zielonych warzywach liściastych, a także niektórych roślinach strączkowych. Warto więc jeść regularnie: otręby zbożowe, suche otręby i owsiane płatki oraz brązowy, średni ryż. Ponadto dobre będą: gotowana makrela, mrożony szpinak, posiekany i ugotowany, migdały, fasola, herbatniki ze zbóż pszenicy, orzeszki ziemne, melasa, orzechy laskowe, mrożona okra, gotowana, mleko o niskiej zawartości tłuszczu, średniej wielkości banan. Nie musimy przyjmować suplement magnezu, jeśli zadbamy o właściwą dietę. To nie jest trudne, aby spełnić wymagania, w związku z zawartością magnezu, stosując zdrową i zrównoważoną dietę.

Both comments and pings are currently closed.