Gałka muszkatołowa – przyprawa, która leczy

Przede wszystkim gałka muszkatołowa jest przyprawą do naszych potraw, coraz częściej używaną w kuchnie nie tylko przez wykwalifikowanych kucharzy, ale również w naszych zwykłych domach, ponieważ ma wyjątkowy smak, aromat oraz właściwości. Właściwie gałka muszkatołowa jest dokładnie startym na proszek nasionem rośliny zwanej muszkatołowcem, który jest wielkości większej śliwki. Najczęściej w naszych kuchniach stosujemy ją do przyprawiania mięsa, bigosu, różnorodnych dań z wykorzystaniem skorupiaków oraz owoców morza, również do deserów, takich jak piernik czy wytwarzania win. Idealnie jest połączyć gałkę muszkatołowa z przyprawami korzennymi takimi jak, cynamon, goździkiem, imbir czy kolendra. Już w starożytnej medycynie pojawiły się wzmianki o właściwościach leczniczych gałki muszkatołowej i chociaż wciąż uchodzi bardziej za przyprawę niż za środek leczniczy, można wykorzystać jej podwójne znaczenie w celu poprawienia swojego zdrowia. Gałka muszkatołowa jest bardzo pomocna w leczeniu chorób oskrzeli, reumatyzmie oraz przy różnego rodzaju problemach trawiennych, które tak często dotykają ludzi związanych wysoko rozwiniętą technologią. Natomiast olejek wytwarzany z gałki muszkatołowej, która w 30% składa się z tłuszczu działa zbawiennie na organizm oraz na dusze, ponieważ ma właściwości rozgrzewające organizm, wzmacnia serce oraz krążenie, pobudza trawienie oraz usuwa zmęczenie i stres.

Both comments and pings are currently closed.