Czosnek i cebula, duet na zdrowie

Często podczas problemów zdrowotnych najpierw sięgamy po to, co znamy od dziecka, czyli po tradycyjne sposoby na walkę z choroba, te, które stosowały nasze mamy, babcie i prababcie. Jednym z takich sposobów jest w każdej kuchni, mówimy tutaj o cebuli i czosnku, które wciąż zadziwiają nas swoimi zaletami, między innymi zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, siarkę, miedź, fosfor, cynk, selen wapń i żelazo, dlatego tez powinniśmy sięgać po nie tylko w czasie choroby, ale też zapobiegawczo, kiedy jesteśmy zdrowi. Cebula oraz czosnek również są bogate w flawonoidy, fitoncydy, adenozynę oraz saponiny, dzięki czemu są wykorzystywane również w leczeniu arytmii serca. Ich działanie jest bardzo wszechstronne, ponieważ są polecane jako środki moczopędne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ponadto wydzielają śluz, żółć oraz sok trawienny, dzięki czemu organy wewnętrzne funkcjonują lepiej. Taki jadłospis skutecznie obniża zły cholesterol, zapobiega powstawaniu zakrzepów, rozwojowi miażdżycy oraz jest świetnym środkiem zapobiegawczym u osób zagrożonych nadciśnieniu tętniczemu krwi, a przy pojawieniu się choroby skutecznie je obniża. Zarówno czosnek jak i cebula są świetne w przypadku podnoszenia odporności organizmu, to właśnie dzięki nim rzadziej chorujemy na przeziębienia i grypę, natomiast jeżeli już chorujemy to dzięki tym naturalnym środkom szybciej wrócimy do zdrowia.

Both comments and pings are currently closed.